De website die u bezoekt is momenteel nog in aanbouw en nog maar gedeeltelijk gepubliceerd door Look4Nature

Yente De Maesschalck, 30 januari 2001

Yente De Maesschalck_Look4Nature - © Look4Nature

 

 

*tuut tuut tuut tuut* 

Het geluid van de wekker rinkelt, het is 5h 's ochtends en tijd om de beesten te gaan zoeken die strakjes terug 't bos inkruipen. 

Zo begon mijn interesse toen ik een jaar of acht jong was, wanneer ik nog met mijn moeder en mijn oudere broer alle veldweggetjes afreed tijdens onze vakanties in Beffe, in de Ardennen. Het dorpje Beffe, hé. Hier en daar een ree, soms een vos'ke en met veel geluk eens een everzwijn. Vaak zagen we ook gewoon niets, maar het was telkens spannend. Elke keer opnieuw. Mijn interesse in alles wat met natuur te maken had steeg maar op die leeftijd kon ik daar nog niet meer mee doen.

 

 

In het vijfde leerjaar kregen we als opdracht om een formele brief te sturen naar iets of iemand waarnaar je opkijkt. Mijn brief ging richting het adres van Natuurpunt Rupelstreek. Ik vroeg aan hen of het mogelijk was dat ik zo'n beetje "boswachter" mocht zijn van de'n dijk van Schelle, waar ik vlakbij woon. "Stel je voor moest dat mogen?", dacht ik dan. Het werd al luidop dromen. Ik had toen nog stiekem een stukje papier van een paars tekenblad gescheurd en daar met plakband twee, twee euro muntstukken aangehangen. Ik herinner me nog goed dat ik op dat afgescheurd stukje papier had geschreven "Hier heb je nog 4 euro in ruil voor dat ik zeker boswachter zou mogen worden". Ik wilde het echt! Boswachter was ook mijn absolute droomjob. In het weekend daarna kreeg ik een hele dikke enveloppe terug, boordevol natuurboekjes en flyers. Daar zat ook een weerkerende brief bij. Hoe oprecht blij die enveloppe mij heeft gemaakt, kan je je maar heel moeilijk voorstellen. 

Nu kwam de bal aan het rollen. Ik kon met mijn interesse stilletjes aan meer gaan doen en ik kon uren gaan 'zagen' met andere mensen over vogels, iets wat anders onmogelijk was. Na verloop van (veel) tijd en vele buitengewone natuurervaringen, kon het niet anders of ik had een grote passie over gehouden aan natuur en al haar bijhorende mysteries. Natuurbeheer, natuurstudie en natuurfotografie, daar draaide veel rond. Daar draaide alles rond. De natuurbelevenis heeft voor mij absolute prioriteit, maar als je hier en daar ook een leuke herinnering kan vastleggen, is dat uiteraard geweldig meegenomen.

Rond mijn 17de kreeg ik het voorrecht van Natuurpunt Rupelstreek conservator te worden van het natuurgebied Maaienhoek in Schelle. Een relatief klein, ontoegankelijk natuurgebied dat in het verleden functioneerde als bufferzone tussen het dorp en de voormalige energiecentrale Interescaut van Electrabel. Ongelooflijk om die taak te hebben mogen krijgen van Natuurpunt. Eigen natuurprojecten in elkaar steken, biotopen herstellen, tellingen en inventarisaties uitvoeren, het is te mooi voor woorden. Benieuwd waarom deze unieke bufferzone mijn tweede thuis werd? Kijk dan gerust eens naar het topic "Achter mijnen hoek"  of klik op de knop hieronder 👇🏻

Yente De Maesschalck_Look4Nature - © Look4Nature

Mijn eerste stapjes in de natuurwereld werden eigenlijk gezet als fervent vogelkijker. Sinds enkele jaren is het actief vogels kijken weliswaar minder dan voorheen. De jongste jaren is mijn interesse in zoogdieren en doelgericht natuurbeheer de hoogte in gevlogen waardoor ik nu bijna alle vrije tijd in zulke onderwerpen steek. Mijn redelijk plotse ommekeer van vogels naar zoogdieren heeft ongetwijfeld te maken met de komst van wolvin Naya, die me tot op de dag van vandaag nog steeds enorm doet fascineren. 

Zelf ben ik nog student agro- en biotechnologie, al liep dat niet zo vlotjes met heel het Covid-19 gedoe. Ik heb mijn studie even links moeten laten liggen. Hiervoor studeerde ik natuur- en groentechnische wetenschappen in Horteco, Vilvoorde. Een zalige opleiding dat perfect op mijn lijf geschreven stond. In mijn vrije tijd begeleid en gids ik natuurgerelateerde wandelingen en workshops. Waar ikzelf erg graag aandacht aan schenk tijdens mijn gidstochten, is het sensibiliseren van mensen over problemen waarmee natuur, milieu, fauna en flora de dag van vandaag mee te maken krijgen. Als je onze natuurwaarden en alles wat daarmee te maken heeft wil beschermen, is het in eerste instantie enorm belangrijk mensen daarover op de juiste manier te informeren. Zij zijn immers degene die ervoor zorgen dat natuurbescherming kan plaatsvinden. Verder ben ik nog actief als vrijwilliger bij Natuurpunt Rupelstreek, help ik een handje mee met het otterproject Rivierenland van WWF, ben ik trotse medewerker van Landschap vzw en Welkom Wolf en monitor ik als vrijwilliger mee het visbestand in de Schelde met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Look4Nature