De website die u bezoekt is momenteel nog in aanbouw en nog maar gedeeltelijk gepubliceerd door Look4Nature

Een bek vol muizen 🐭🐺

Gepubliceerd op 9 november 2021 om 20:26

Oké... Gedaan met 'Op zoek naar de wolf #zoveel'! Het zijn er ondertussen té veel geworden 😀 

Limburgse wolf - © Look4Nature

Persbericht Look4Nature


Je wacht en je wacht, scant de omgeving af 👀 En dan plots valt je oog op iets dat de bosrand verlaat en voorzichtig het veld opgelopen komt. Wolf! 🐺 De koude wind giert zachtjes door je kledij en de adrenaline schiet de hoogte in. Meteen kijk ik door mijn telescoop om 't machtige beest te kunnen aanschouwen. Echt bangelijk! Een wolf zachtjes op draf, continu met zijn hoofd omlaag en duidelijk op zoek naar voedsel. Vergezeld met minstens 11 buizerds, vier torenvalken en een mannetje blauwe kiekendief loopt de wolf langzaam maar zeker mijn richting uit. Mijn hartslag raast en mijn enthousiasme staat meer dan op springen. 

Momenten zoals deze zijn haast onbeschrijflijk, weet je. De adrenaline, de spanning, je lichaam zit werkelijk helemaal in 'the flow'. Niet normaal, man! Je denkt aan zoveel tegelijk, maar ook weer helemaal aan niets. 

Limburgse wolf - © Look4Nature

De wolf door mijn telescoop - © Look4Nature

Yente na het zien van de jagende wolf - © Look4Nature

              Het blije hoofd na de feiten! 😂

Na enkele minuten kwam per toeval de boswachter aangereden. De wolf verliet het veld en liep een vijftigtal meter voor de boswachter zijn auto. Dit is de tweede keer dat ik een Limburgse wolf in het vizier heb langs de rand van hun kerngebied en de tweede keer dat de boswachter de wolven vroegtijdig opjoegen. Wat een ongelukkig toeval toch? 😅

Maar ik blijf wachten. Wie weet passeert een andere wolf nog of met wat geluk laat dezelfde wolf zich later nog eens even zien. En dat bleek duidelijk de goede keuze... Een klein uurtje later kwam er op dezelfde plaats als daarvoor een wolf uit het bos. Hetzelfde tafereel. Kop omlaag en opzoek naar knaagdieren! De spanning neemt weer kei hard toe.

Rond 8 uur 's ochtends kwam de wolf tevoorschijn, iets voor hij weer verdween - © Look4Nature

Alleen…het bleef niet zomaar op 'een wolf die over het veld loopt', nee, t'was deze keer zoveel meer dan 'slechts' dat. Door de telescoop zie ik de wolf al enkele sprongen maken met de intentie om muizen te vangen. De staart naar boven, de borstkast de lucht in en BAM de wolvensnuit gaat de grond in. De kop gaat omhoog en jawel: de 🐭 was gevangen. En dat bleef maar zo duren. Again, again, and again. Op dit moment speelt het moment zich af op ongeveer 5️⃣0️⃣0️⃣ meter van mij, open zicht, de zon 🌞 schijnt. De wolf blijft gefocust en struint relatief rustig verder de lijn af, maar komt wel telkens rechter op mij toe gelopen.

Langzaam maar zeker komt de wolf dichterbij - © Look4Nature

Elke meter dat de wolf 🐺richting mij foerageert, is telkens een heel flinke dosis extra adrenaline dat in je lichaam wordt gepompt. Je gelooft werkelijk je eigen ogen niet. Elke seconde die voorbij tikt besef je je maar al te meer dat je wellicht op een van je meest maffe, unieke en puurste natuurbelevenissen tot hier toe aan het kijken bent.  En terwijl ik daaraan denk, blijft de wolf gewoon dichter en dichter naderen. Tot op een afstand van ongeveer 3️⃣0️⃣0️⃣ meter, eigenlijk vlak voor je neus dus, begint hij weer op muizen te jagen. Staart omhoog, focus, sprongetje en BAM! De snuit gaat de grond in. 🐭

© Look4Nature

Effe checken of de kust (of het veld?) veilig is en dan.... - © Look4Nature

BAM een muizeke pakken! 🐭 - © Look4Nature

De wolf heeft me door en past zijn route zachtjes aan richting de bosrand. Hier en daar nog een muis proberen te vangen, maar geleidelijk aan zoekt hij toch echt wel de dekking op. Ik dacht dat het gedaan was maar na een minuutje of twee uit beeld, dook de wolf terug op. Iets de bosrand in maar door de telescoop meer dan perfect te zien 👌 Het beest liep plots erg snel op een speelse manier, dan stond ie stil en liep ie op een speelse manier terug naar vanwaar hij kwam. Wellicht nog een speelse welp van dit jaar dus. De wolf staat naast een berkenboompje en in de kruin verzamelen zich een vijftal luidruchtige zwarte kraaien. De wolf kijkt naar boven en begint rond de boom te draaien. Echt op de manier zoals een hond speelt met een bal of een stok, speelt de wolf - of probeert het althans - met de kraaien in de boom. De wolf probeerde te springen en ging liggen. En zo maar verder. Tot hij besefte dat de zwarte kraaien geen leuke speelkameraadjes waren. De wolf verdween in het bos en na nog een tweetal uren gewacht te hebben, besliste ik ook maar eens verder te trekken. 

De Limburgse wolf voor die verdween in het berkenbos - © Look4Nature

Als ik een poging onderneem om wolven te zien, dan combineer ik dat telkens met een sporentocht 🐾  waarvan ik de resultaten deel met Welkom Wolf. Het mooiste wolvenspoor - en dat is natuurlijk niets minder dan een échte wolvenkak 💩 - waar ik het meeste oog voor heb, heb ik nog niet eerder gevonden. Maar vandaag was het duidelijk een geluksdag... Op een paadje dat ik altijd afloop voor sporen, lag een extreem verse wolvenkak. Ik weet niet of ik daar bezorgd over moet zijn maar amai, ik wist niet dat je zo blij kon worden van een kak. Eerst een jagende wolf en nu een wolvenkak? Ja man! 😃

Eigenlijk was mijn dag al volledig compleet, dus besloot ik om op het dooie gemak nog wat paadjes af te lopen voor voetsporen, die er voor de eerste keer niet in overvloed aanwezig waren. 

Intensief de wolvendrol 'documenteren' en inpakken 👌😅 - © Look4Nature

Dé wolvendrol, let vooral op de super typische lange punt waarin de drol stopt - © Look4Nature

De zon scheen zalig mooi, op de achtergrond weerklonken extreem luide schietgeluiden van militairen die aan het oefenen waren op het het militair domein. En dan spreek ik niet over een 'pif-poef-paf'-spelletje, maar over het echt zware geschut. Een F-16 die heel laag over je heen scheert en op de militaire domeinen bommen droppen. Echt gek, het eerste 'bombardement' deed me al bijna van mijn sus vallen. 

Opzich is wel spectaculair om gezien te hebben. In de verte zag ik een witte rook opwaaien die waarschijnlijk het gevolg waren van een van die militaire oefeningen. Ik had alles al gedaan wat ik die dag wilde doen, dus besloot ik even van de F-16's te 'genieten' die langs me heen scheerden. Een thermos thee en de zon die het verder stille landschap mooi kleurde maakte het toch nog wel af. En desondanks die F-16', was het pure rust.

Een van de F-16's - © Look4Nature

Op zoek naar de wolf - © Look4Nature

Iets voor de avond viel keerde ik nog last minute terug naar de locatie waar ik deze ochtend de wolf zag jagen op muizen. Via kleine wegen doorheen het Limburgse landschap begeef je je van punt naar punt wetende dat langs alle kanten waar je nu rijdt, de wolven lopen wanneer ze van gebied naar gebied foerageren. Gewoon dat gevoel is eigenlijk al cool: je zit gewoon middenin een wolventerritorium. Hier en daar tuur ik dus wel eens op de velden, je weet maar nooit. Het mocht dan geen wolf zijn ditmaal maar vlak tegen de baan stond een jong reebokje. Dat was een poging waard om toch even voor terug te draaien, dacht ik dan. Na wat foto's te hebben gemaakt, werd het toch maar dringend tijd om mijn weg verder te zetten richting 'de wolf'. Eens ter plaatse is het snel de telescoop opstellen want iets missen...dat wil je niet 😀 Maar helaas liet geen enkele wolf zich nog zien. Maar misschien al goed ook! 

Tijdens de ondergaande zon wolven zoeken! - © Look4Nature

Jong reebokje - © Look4Nature

De laatste maanden schaduwde ‘onze’ Limburgse wolven geregeld in negatieve media-aandacht als gevolg van aanvallen op vee. Dat dat heel jammer is voor de boer in kwestie, is een feit. Maar we zijn ondertussen 2021, een jaar waar er al tal van technieken bestaan om vee te beschermen tegen grote roofdieren zoals de inheemse wolf. Gelukkig zijn er al verschillende telers en houders in het Limburgse wolventerritorium die daar op voorbereid zijn en hun omheiningen zodanig hebben aangepast om wolvenaanvallen te mijden op hun geliefde dieren. Alleen is dat percentage nog veel te laag om wolven effectief te laten beseffen dat vee beschermd wordt met een draad(je) boordevol elektriciteit op. De Vlaamse overheid heeft net een verbeterde, nieuwe subsidieregeling goedgekeurd die veehouders moeten stimuleren hun omheiningen wolfproof te maken. Resultaten vanuit ons buurland Duitsland laten duidelijk zien dat wolfproof-omheiningen wel degelijk helpen. Het dieet van de wolven die gevestigd zijn in Limburg bestaat hoofdzakelijk uit ree gevolgd door wild zwijn. Vee vult dus al bij al het wolvendieet maar erg beperkt.

Ursusdraad met bovenaan en onderaan een schrikdraad (wolfproof) in de Teut in Limburg - © Look4Nature

Naarmate er telkens meer (professionele) veehouders hun omheiningen wolfproof maken, zal het percentage vee in het wolvendieet alsmaar doen zakken. Om gewenning bij wolven niet te laten ontstaan wanneer ze bijvoorbeeld een schaap dood bijten, wordt het kadaver onmiddellijk opgehaald door de bevoegde diensten. Als de wolf dan terugkeert naar de plaats delict, ziet hij dat zijn prooi er niet mee is. Zo zouden ze in de toekomst moeten linken dat vee voedsel is voor zeer korte duur en dat ze de dagen daarna niet kunnen terugkeren omdat hun prooi dan toch al weg is. 

Buiten dat wolven onbeschermd vee durven doden, hebben wolven geen andere ‘nadelige’ eigenschappen. Voor zij die het nog niet wisten, roodkapje en de boze wolf is slechts een sprookje hè... Je kan gerust wandelen zonder bang te zijn in de Limburgse natuurgebieden. De kans om wolf te zien tijdens je wandeling is namelijk erg klein. Wolvenaanvallen zijn extreem zeldzaam.

Wolven zijn toppredatoren en vervolledigen je natuurlijke voedselkringloop. Grote herbivoren die in een hoog trofisch niveau zitten - denk maar aan ree en everzwijn - hebben hier buiten de mens geen natuurlijke vijanden. Daar wordt ingegrepen door de jagerij. Met de komst van wolf, wordt de populatie van die dieren in evenwicht gehouden en is menselijke tussenkomst niet of minder nodig. De biodiversiteit gaat erop vooruit en dat is uiteraard een win-win-situatie. Qua “overpopulatie” everzwijn in Limburg biedt de wolf trouwens ook een goeie tussenkomst. Het moet dan niet zo zijn dat wolven heel vaak everzwijnen te grazen kunnen nemen, de aanwezigheid van wolven in het landschap geeft een enige stressfactor met de prooidieren mee. 

Everzwijnen met wildcamera - © Look4Nature

Everzwijnen met de wildcamera op wolvenroutes - © Look4Nature

Dat wil dus zeggen dat de prooidieren twee keer extra over hun schouders moeten kijken om hun omgeving af te scannen of er geen wolvengevaar op de loer ligt. Een gevolg van die stressfactor is dat er minder nakomelingen zijn. Hoe minder biggen, des te beter de zeug die kan beschermen. Hoe meer biggen, des te meer zwakkere biggen ten prooi kunnen vallen: de zeug heeft bij meer biggen minder kans om ze allemaal te beschermen. Prooidieren zullen ook sneller van gebied naar gebied trekken, wat dan weer een zeer positieve invloed uitoefent op het lokale florabestand. Er worden veel minder plekken kaal gevreten en de flora krijgen meer kansen om zich te ontwikkelen, er kan zich meer variatie in o.a. kruidachtige planten ontwikkelen. Een uniek voorbeeld naar welke invloed wolven hebben uitgeoefend op het landschap is trouwens Yellowstone National Park in de Verenigde Staten.

De komst van deze toppredator is dus alles behalve negatief en absoluut een topaanwinst voor onze inheemse natuur.

 De relaties binnen onze natuur stemmen zodanig op elkaar af dat ze wellicht het meeste eerlijkste, mooiste systeem ooit vormen op onze planeet: het ecosysteem. De natuur regelt het zelf wel, zo zit het gewoon simpelweg in elkaar en het laatste puzzelstukje - een toppredator en dus in dit geval de wolf 🐺 - heeft de puzzel bij ons vervolledigt.

Mogelijk schuilt daar ook het probleem in negatieve commentaren op de wolf: mensen zijn onvoldoende geïnformeerd over wolven in hun omgeving en dat maakt mensen bang desondanks dat niet nodig is. Natuurbescherming begint bij een geïnformeerd mens en niet bij lukrake meningen die telkens van persoon tot persoon overgenomen worden omdat ze zomaar ‘mooi in de oren' klinken. Welkom Wolf is de belangenpartij van de wolf en voorziet op regelmatige basis infomomenten en wandeling om mensen kennis te laten maken met het dier. En wie weet heb je mij nog als gids! ✌

Flinke crop van de wolf met een muis in zijn bek - © Look4Nature


Momenteel werkt de Vlaamse overheid aan een verbeterde subsidieregeling die veehouders de aankoop van wolfproof-rasters moet doen stimuleren.

➡ Alles over subsidies om je omheining wolfproof te maken kan je hier lezen.

Er is recentelijk ook een nieuwe werkgroep in werking gesteld die gratis en voor niets veehouders ondersteunen in het informeren en het plaatsen van wolfwerende omheiningen. Hulp nodig van het Wolf Fencing Team? 

➡ Hier lees je er alles over!

Ook Welkom Wolf van Landschap vzw ondersteunt informatief veehouders om hun omheining wolfproof te maken. Zij kunnen je onder andere een richtprijs geven over wat jijzelf nog zou moeten betalen als jij je omheining wilt aanpassen aan het samenleven met de wolf. Zelf een wolf gezien? Zo snel mogelijk melden bij Welkom Wolf!

Voor advies rond subsidies, wolffencing en wolven kan je hier terecht.