De website die u bezoekt is momenteel nog in aanbouw en nog maar gedeeltelijk gepubliceerd door Look4Nature

Eens de natuurmicrobe je te grazen heeft, geraak je er nog maar moeilijk van af.


Welke tijd van het jaar het ook maar mag zijn, geldt de volgende regel: als je buiten komt, krijg je steevast weer maffe dingen te zien. De ene waarneming al wat spectaculairder dan de andere. Uiteraard heb je weleens periodes waarin je minder makkelijk iets kan vinden, dat geef ik best toe. Dan zit je gefrustreerd te denken waar je nu weer naartoe kan gaan. Gelukkig worden die perioden afgewisseld met momenten waarin je niet weet wat eerst te doen. Dilemma's. Ga je voor jonge vossen? Dassen? IJsvogels? Noem het maar op. Het krioelt dan van de ideeën in je hoofd maar je beseft maar al te goed dat je onmogelijk de tijd hebt om al die ideeën effectief te verwezenlijken. Het wordt gokken en je tijd spenderen in wat je die moment het meest aanspreekt. Bij mij zijn dat meestal dezelfde projecten als vorig jaar, het jaar daarvoor, het jaar daarvoor en ga zo maar verder... En het typische is dan dat, wanneer het top-moment aanbreekt, ik er door een of andere tussenkomst alles door mis. Ik moet eens wat nieuws gaan proberen dus. Die verhalen kan je alvast terug vinden in de blogspot hieronder!

Ik onder mijn realtree-outfit, klaar om de uitlopende vossenwelpen te fotograferen - © David Van den Broeck

De voorbeelden van hierboven zijn typische voorvalletjes van natuurtaferelen die elk jaar ongeveer dezelfde periode loopt. Daar kom je jaarlijks op terug. Anderzijds heb je natuurlijk ook persoonlijke en toevallige waarnemingen die je tijdens je wandelingen maakt en waar je tijd en geduld aan moet spenderen indien je bijvoorbeeld voor de perfecte foto zou willen gaan. Een verhoogde roofvogelactiviteit in een gebied, zeldzaamheden die opduiken, uilskuikens die uitvliegen, een boomvalk die geregeld boven dezelfde plas jaagt, reekalven die zelfstandig beginnen te grazen enzovoort. Ga je ervoor en zie wel wat er van komt? Of blijf je toch bij je eigen natuurprojectje vertoeven waar ja al maanden - in sommige gevallen zelfs jaren - voor aan het plannen bent? Niet gemakkelijk soms!

Na veel mislukte pogingen dan eindelijk eens een geslaagde: een grazend reekalfje op een veld waar ik telkens met mijn realtree-pak ging klaar zitten - © Look4Nature

Het liefst van al steek ik mijn tijd in iets langdurigere projecten die gericht zijn op het helpen of het zien van specifieke dier en - plantensoorten. Niet meteen voor dé ultieme foto maar vooral om op het einde van heel het gebeuren, wanneer je achterhaald dat het project succesvol is en je doel dus bereikt is, de zotte kick daarvan te kunnen ervaren. Zalig om mee te maken als dan blijkt dat al je inspanningen zijn vruchten konden afwerpen. 

Wat me ook telkens  aanspreekt is het leren kennen van bepaalde gebieden om vervolgens te ontdekken hoe het lokale ecosysteem functioneert, net als hoe de lokale fauna zich gedraagt en verplaatst. Een paar keer per jaar hetzelfde gebied bezoeken is al goed genoeg om een hoop bij te leren over de natuur.

Een project waaruit het mogelijk was foto-opportuniteit te halen; nadat een zelfgemaakt broedwand voor ijsvogels geslaagd bleek te zijn, loonde het de moeite om langs de oever van een natuurlijke vijver in hetzelfde gebied een pop-up fotolocatie te maken waaruit je ongestoord en op het gemak de ijsvogels kon fotograferen

Het zijn vooral bij zulke projectjes - zoals die van de ijsvogel - waar ik maar al te graag mijn camera voor bovenhaal. Als je na al je geleverde inspanningen een leuke foto kan overhouden is dat leuk. Op die manier vereeuwig je immers jouw inspanning. Zie je later je foto terug, droom je meteen weer terug naar wat je allemaal gedaan hebt voor het maken daarvan. 

Dat is meteen ook mijn definitie voor een "goeie" foto: hij is zo mooi zoals je zelf maar wil. Een goeie foto is een foto waarvan je de hele emotie tijdens het moment van opname tot in de puntjes kan herbeleven. Des te meer tijd en energie je foto koste, des te meer voldoening je eruit haalt.

En dat is dan weer mijn optimale natuurbelevening: streven naar ervaringen in de natuur die je voor altijd bij zullen blijven. 

Rode eekhoorn - © Look4Nature

In Gespot! probeer ik je een kijkje te geven hoe ik mijn natuurbelevenis ervaar en op wat een simpele natuurwandeling plots kan uitdraaien. 

En wie weet zet het ook jou aan om je wandelschoenen aan te trekken? 

Het Wilde Westen (maar dan in de Ardennen)

Het is midden september en de herfst is ondertussen het land in. Dat wil zeggen: bronsttijd! Mannelijke edelherten maken zich klaar om te gaan paren en de vrouwelijke herten - ook wel de hinden genoemd - worden gedurende deze tijd van het jaar vruchtbaar. Een absoluut natuurfenomeen die tal van natuurliefhebbers doet wijken naar locaties waar ze de paringsrituelen van het edelhert kunnen aanschouwen. 

Lees meer »

Moe maar voldaan: op zoek naar the king of the forest

In de ban van de nachtzwaluw (en de heide)

Drie pogingen, fameus wat zoekwerk en een overdosis geduld. Dat was nodig om (eindelijk) een nachtzwaluw te vinden bij daglicht. Wanneer de zon stilletjes aan onder is hoor je ze al van ver roepen maar om ze goed en wel te kunnen bekijken, is al snel een ander verhaaltje. Plots begon het te kriebelen om deze zotte vogels een keer te zien bij 'normaal' licht. Wanneer je eens echt het verenpatroon en zijn kenmerkende 'snorharen' kan bekijken. Een moeilijke klus...

Lees meer »

Op zoek naar de wolf #1

Sinds mijn eerste ontmoeting met een wilde wolf in België, is er een nog grotere fascinatie voor het dier ontstaan bij mij. Maf dat het - eindelijk - gebeurd was dat wolven terug het spoor ontdekten naar ons land. Een indrukwekkende comeback van een toppredator. Vastberaden wilde ik ook een visuele, fysieke glimp opvangen van een Limburgse wolf, al was het ook een doel om met een camera wolven te kunnen vastleggen. 

Lees meer »

Ontmoet Koning Rupel

Vandaag begon het genieten tijdens een prospectie naar een vossenburcht. Het was eerst rustig fietsen langs de oever van koning Rupel, een kleine rivier met daarrond enkele leuke, wat zeg ik, zalige natuurgebieden.

Lees meer »