Natuurwandeling 'Kruibeekse polder'
Ontdek de polders van Kruibeke:
een pareltje aan de schelde
De afgelopen jaren hebben de polders van Kruibeke zich ontwikkeld tot een uniek gebied boordevol waardevolle biotopen en landschapselementen. Het is geen wonder meer dat er geregeld zeldzame soorten opduiken. Een groot deel van de zeldzame soorten die geregeld in het natuurgebied pleisteren, zijn soorten die afhankelijk zijn van water. En dat is geen toeval: de Kruibeekse polder is met haar 600 hectaren het grootste gecontroleerd overstromingsgebied van Vlaanderen. Het natuurgebied vormt op die manier het wapen tegen potentiele overstromingen wanneer het noodtij is in de Schelde. Zeker als gevolg van de klimaatopwarming, zijn waterrijke gebieden als de Kruibeekse polders zeer cruciaal.
Het poldergebied pronkt in haar volle glorie langs de oever van de Schelde en tegenover de monding van de meanderende Rupel. Beide rivieren zijn voor tal van vogelsoorten een duidelijk herkenningspunt tijdens de migratie. Denk maar aan vis- en zeearend die hier alle jaren alsmaar vaker passeren en langer blijven pleisteren, al is de kans deze periode wel erg klein dat we een van deze twee kanjers vandaag waarnemen.
Op de drassige weilanden staan met enige regelmaat reeën te grazen tussen de tientallen overwinterde ganzen. In deze tijd van het jaar staan de mannelijke reeën in bast, een fluwelen 'jasje' rond hun gewei. De natuurlijke kreken vormen een thuis voor tal van vis en vogelsoorten, net zoals voor zoogdieren als de Europese bever en otter. Soorten die terug van weggeweest zijn, en dat is niet zomaar gebeurd. Bevers zijn onze natuurlijke natuurbeheerders, zijn unieke knaagsporen - die we ongetwijfeld tegen zullen komen - laten je zien waarom ze een belangrijke rol spelen op het landschappelijke karakter en het lokale biotoop.
Afhankelijk van waar het meeste beveractiviteit is en waar de meeste overwinterende vogels in het gebied vertoeven, wandelen we door de zuid- of noordkant van de Kruibeekse en Bazelse polder. Ongeacht het de noord- of zuidkant wordt, blijft de plaats van afspraak onveranderd.
In het geval van te slechte weersomstandigheden, kan de excursie afgelast of uitgesteld worden. In dat geval worden de deelnemers hiervan per e-mail en/of telefonisch van op de hoogte gesteld.
Goede wandelschoenen zijn belangrijk, neem - indien je die hebt - ook je verrekijker mee. Let op, we nemen de veerboot van Hemiksem naar Bazel stipt om 8 uur 50! Op de veerboot is het verplicht om een chirurgisch mondmasker te dragen. Deze excursie wordt gratis aangeboden door Natuurpunt Rupelstreek. De plaatsen zijn wel beperkt, we raden je dus aan om zeker tijdig in te schrijven.

