De website die u bezoekt is momenteel nog in aanbouw en nog maar gedeeltelijk gepubliceerd door Look4Nature

Een natuurwandeling is de beste medicatie tegen alles en dat zit 'm in haar unieke samenstelling: één en al gezonde chemie.


Natuur is enorm leerzaam, je kan er even tot jezelf komen terwijl je aan niets anders hoeft te denken dan aan de omgeving waarin je vertoeft. Je kan er de druk en de stress van de maatschappij even achter je laten en volledig tot rust komen. Je hebt nu tijd om écht eens te genieten en dat...dat is je gegund! Zelfs de meest simpelste parkwandeling kan je al even helemaal van de kaart doen vegen. Doe je dat in de (vroege) ochtend, dan is de sfeer die in de natuur op te snuiven is nog tientallen keren onbeschrijfelijker. Koele temperaturen, het gras dat nog een beetje nat is, dauwdruppeltjes die aan bladeren en bloemen bengelen, de zon die komt piepen en langzaam maar zeker de eerste vogels die beginnen te fluiten. Roodborstjes, winterkoninkjes en ga zo maar door. Je voelt je klein en denkt in jezelf dat genieten deugd doet. Je wordt werkelijk overtreft door pure rust, door verbazing.

Het zijn al deze kleine natuurelementen die het totaalplaatje van onze natuur maken, heb je dat ontdekt, dan geniet je er alleen maar nog meer van. We brengen je er alvast graag op weg mee!

Infowandeling natte natuur in de Kleiputten Terhagen - © Erik De Keersmaecker

Het hart van een persoon dat diep geworteld zit in de natuur, is de natuurbeschermer van de toekomst.

De allereerste stap in het beschermen van onze waardevolle natuur bestaat uit het informeren en het sensibiliseren van mensen over het nut van het klimaat, de natuur en het milieu. Hoe meer mensen begrijpen wat natuur juist is en hoe je ze als natuurbeheerder ecologisch beter kan stimuleren, des te meer mensen vaker gaan denken aan hun ecologische voetafdruk. Zonder die natuurliefhebbers zou er een bepaalde druk ontbreken die de overheden duidelijk maken om meer aandacht te besteden aan natuurwaarden. 

In veel gevallen hebben personen geen weet over bepaalde natuurtopics die vandaag de dag problemen vormen in de natuur of juist andersom en dus de natuur positief beïnvloeden. Daarom is sensibilisatie en informatie een cruciaal begin in het beschermen van onze natuur.

Een goed voorbeeld hierbij is de komst van de wolf. Veel mensen hebben schrik van het dier, terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Door verhalen in het verleden, door sprookjes of door bepaalde afbeeldingen van opengereten schapen in de media gaan mensen de wolf linken met een op hol geslagen wilde hond die gevaarlijk is voor kinderen en volwassenen. Anderzijds heb je natuurlijk de persoonlijke meningen zoals 'de wolf hoort hier niet thuis omdat hij vee dood bijt', 'omdat het hier te klein is' of 'omdat hij dieren doodt' die dan op hun beurt worden overgenomen door andere mensen omdat ze zomaar 'mooi' in de oren klinken. De realiteit veegt echter al snel al die meningen en vooroordelen van tafel. In dit geval zijn mensen dus niet of niet goed geïnformeerd over het dier waardoor je als gevolg ziet dat er minder druk op de lokale overheden hun schouders staan om de wolf effectief te beschermen zoals het dier beschermd zou moeten worden. Resultaat: de burgemeesters spelen daar op in. Denk maar aan de van de potgerukte "boze wolven fakkeltocht" in Oudsbergen. Voor de bescherming van de wolf zelf zijn zulke tegenstanders uiteraard alles behalve goed.

Hetzelfde verhaal geldt voor de Europese bever, die onder andere de boeren op hun zenuwen werken omdat ze hun weiden en akkers mogelijk onder water kunnen zetten bij overtollige neerslag.

Limburgse wolf - © Look4Nature

Omwille van die cruciale sensibilisatie organiseren we op regelmatige basis allerlei soorten natuurexcursies en wandelingen waarbij natuurliefhebbers - ongeacht of je nu veel of weinig kennis hebt van natuur en milieu - zich kunnen inschrijven om mee op unieke ontdekkingstochten te gaan doorheen onze Belgische natuur. Hopelijk krijgt natuurbescherming op die manier een eerlijkere stem om onze waardevolle natuur te verzekeren voor onze toekomstige generaties 🍀

Tijdens de excursies leren we je de kneepjes van het vak, proberen we je een inzicht te geven op hoe de natuur zichzelf kan regelen, welke problemen biodiversiteit vandaag de dag mee kampen en hoe we als mens natuurwaarden kunnen stimuleren en beschermen. En om jouw natuurbelevening optimaal te maken, zetten we daar waar mogelijk uiteraard alles op alles om er de allerleukste waarnemingen voor jou uit te halen! 👀

Zowel volwassenen, jongeren als kinderen kunnen deelnemen aan de excursies en wandelingen. Je kan je gerust vooraf informeren of een bepaalde excursie al dan niet interessant is voor een kind. Wil je graag zelf ook een keer mee gaan? In de subpagina's van 'begeleide excursies' of via de buttons hieronder vindt je alvast onze volgende geplande excursies en wandelingen. Inschrijven is telkens verplicht en kan je op de pagina van de excursie makkelijk en eenvoudig zelf doen. Handig!

Meer info of vragen over de excursies? Neem dan gerust hier contact met ons op! We staan ten allen tijde open voor al jouw vragen. 

Wie weet tot binnenkort?

Geplande begeleide excursies 👇🏻